אני פוגשת בעבודה שלי הרבה מאוד נשים שיש להן כאבי מחזור. לפי מחקרים, כ- 60% עד 80% מהנשים בעולם המערבי סובלות, סבלו או יסבלו מכאבי מחזור. זה כל כך ברור לנו שזה "חלק מהחיים" וש"ככה זה להיות אשה", שלפעמים אני שומעת מישהי אומרת משפט כמו- "המחזור שלי ממש סבבה. כואב לי רק ביום הראשון, ואני צריכה רק 2-3 כדורים וזה עובר", והיא באמת מרגישה ברת מזל!
אחת השאלות הכי נפוצות בסדנאות ובטיפולים אצלי, היא - מה אפשר לעשות עם הכאבים האלה? ואני רוצה להציע שאלה אחת קודם: למה זה קורה? ואולי עוד לפני כן- האם זה נורמלי?
אני אנסה לענות על השאלה הזו בשאלה אחרת:
אם תלכי לרופא ותגידי לו "כואבות לי האזניים". מה הוא יגיד לך? מה הוא יעשה?
ואם תלכי לרופאת שיניים ותגידי שכואבת לך מאוד השן. מה היא תציע לך?
ואם תספרי לרופאת המשפחה שלך, שבכל חודש למשך שבוע, כואב לך כל כך בחזה שאת לא יכולה לזוז, ולכן את שוכבת במיטה וצריכה לקחת המון משככבי כאבים, אפילו כדי להירדם (שלא לדבר על ללכת)- איך היא תגיב??
נראה לי שהבנת את הרעיון, נכון?
כשמשהו כואב לנו, בדרך כלל זו דרך של הגוף לסמן לנו שמשהו לא בסדר, או לבקש ממנו לשים לב לדבר מה חשוב. אם נתעלם מהכאב, הוא עלול להחמיר, או שמה שגורם לכאב עלול לגדול בעצמו.
הרי רופא אוזניים מיד יבדוק לך את האזניים, ורופאת שיניים לעולם לא תגיד לך "כואב לך בשן? תקחי כדור אקמול. ואם לא עוזר אז שניים", ורופאת משפחה שתגלה שלא יצאת מהמיטה שבוע- תשלח אותך מיד לצילום חזה ובדיקת תפקודי לב. אז למה כשכואב לנו בזמן הוסת, ולפעמים כואב כל כך שאנחנו לא יכולות לקום מהמיטה, אומרים לנו לקחת כדור ולחכות שזה יעבור?
התשובה לזה היא מורכבת. אני חושבת שהסיבה המרכזית היא, שבעבר לא היה לרפואה הרבה ידע לגבי המערכת הנשית ואיך היא עובדת, ומאחר שכאבי מחזור היו דבר נפוץ, פשוט חשבו שזה נורמלי. אבל בשנים האחרונות, לשמחתי, יש יותר ויותר ידע והבנה של הגוף הנשי, ובעיקר יש יותר ויותר נשים שאומרות- הגוף שלי בריא, הגוף שלי חכם, לא יכול להיות ש"הכל בסדר" אם הוא מסמן לי כזה כאב. לא יכול להיות ש"ככה זה וזהו". ונשים רבות יוצאות למסע של העמקת ההיכרות עם הגוף שלהן, ולומדות את הסיבות לכאב והדרכים לרפאו.
אז למה באמת כואב לנו במחזור, כלומר בזמן הוסת?
זו שאלה טובה. יש הרבה סיבות שיכולות לגרום לנו לכאבים בימים האלה, חלקן ידועות לנו וחלקן עדיין לא.
כשמגיעה אלי אשה עם כאבי וסת, ואנחנו רוצות לברר יחד מה המקור לכאבים הללו, אני מציעה לה להתבונן בכמה מישורים:
בשלב הראשון, להבין מה קורה בגוף בימים של הוסת, והאם אני עוזרת לתהליך או אולי קצת מתנגדת לו. במהלך הוסת, הרחם שלנו מרוקנת את רירית הרחם, הריפוד העשיר שהרחם בנתה לאורך החודש. כדי לרוקן את הרירית הזו, הרחם זקוקה לזרימה של דם, לשחרור והרפיה של הרחם, ולתנועה וזרימה באגן. כל אלו עוזרים לרירית להתנתק מהדופן של הרחם, ואז היא יכולה להתרוקן החוצה. כדאי גם ללכת לשירותים לעיתים קרובות יחסית, ולהשתמש בתנוחות שמעודדות את הרחם להתרוקן. יש נשים שמכווצות את האגן בלי לשים לב, או שיושבות בתנוחה שעוצרת את זרימת הדם לרחם. זה יכול להאט את התהליך, וגם ליצור תקיעות וכאב. כל אשה יכולה ללמוד איך לעבוד עם הגוף שלה בשיתוף פעולה בימי הוסת- להזרים דם, להניע את האגן ולשחרר את הרירית.
בשלב השני, אפשר להתבונן האם יש משהו פיזי בגוף שמפריע לרחם להתרוקן בצורה מיטבית. לפעמים יש לחץ בתוך האגן, רצועה מתוחה בבטן התחתונה, או חוסר זרימה מיטבית של דם. זה יכול לקרות בעקבות תאונה או מכה חזקה שאשה קיבלה באגן בעבר, או אחרי הריון ולידה או ניתוח בבטן, וזה יכול גם להיות תוצאה של אורח חיים- כמו אשה שסוחבת תיקים כבדים על כתף אחת, שיושבת הרבה על כסא שלא בריא לה, או עושה ספורט בצורה שיוצרת לחץ מתמשך על הרחם. במקרים כאלו, אשה יכולה לקבל (או לעשות בעצמה) עיסוי רחם, או ללכת לטיפול אוסתיאופטי או פיזיותרפי. גם תנועה מבריאה באגן יכולה לעזור מאוד לכך- כמו יוגה נשית, ריקודי בטן, ועוד.
יש סיבות נוספות שיכולות לגרום לכאבי וסת, כמו אורח חיים (תזונה, הרגלי שינה, מחסור במינרלים, בעיות עיכול, ועוד), מטענים רגשיים שאנו נושאות איתנו בסיפור חיינו (למרות שזה יכול להישמע מוזר, לפעמים קושי רגשי או סיפור שאנחנו "שומרות בבטן" צף על פני השטח בימי הוסת ויכול ליצור כאב), וגם סיבות רפואיות שונות. אם את חווה כאבים חזקים, אני ממליצה לך לפנות לרופא/ה שמתמחים בכאבי וסת.
בשנים האחרונות עלתה המודעות למחלת האנדומטריוזיס (מחלה שבה רירית הרחם צומחת גם מחוץ לרחם, ויכולה לגרום לדימומים או לדלקות בחלל הבטן והאגן), וכמעט כל מי שחווה כאבים חזקים בוסת, שואלת את עצמה האם יכול להיות שגם היא סובלת מזה. אנדומטריוזיס הוא נושא רחב, ולכן אקדיש לו מאמר נפרד, אך חשוב לי לומר בקצרה שלא כל מי שחווה כאב חזק במיוחד - בהכרח סובלת מאנדומריוזיס. יש סיבות רבות לכאבים, גם אם הם חזקים מאוד, שךא קשורים בהכרח למחלה הזו. יוד משהו שחשוב לדעת הוא, שגם הריפוי מכאבים חזקים- לא בהכרח יהיה ארוך ומורכב. גם כשזה נובע מאנדומטריוזיס וגם כשזה נובע מסיבה אחרת. לגבי אנדומטריוזיס, חשוב להבין שזו מחלה שלא קל לאבחן אותה. אם את מתלבטת, כדאי לך לקרוא עליה באינטרנט באתרים מהימנים, כמו באתר "מקום לקולנו", בקבוצת "אנדומטריוזיס ישראל", באתר של ניצן ברנשטיין, ובאתר של חני אייזנשטט. רוצה לברר האם יש לך אנדו'? ממליצה מאוד להבדק במכון שמתמחה באנדומטריוזיס, ולא אצל רופא/ה נשים בקופה, ואפילו לא אצל רופא מומחה פרטי (אא"כ הוא מומחה אנדו' בעצמו). תוכלי לחפש המלצות לרופאים באתרים שהזכרתי.
לסיכום:
כאבי וסת יכולים להגרם מתקיעות בגוף, מחוסר זרימת דם וקושי של הרירית להתנתק, ואפשר ללמוד איך לעבוד יחד עם הגוף בכדי לשחרר את התקיעות הזו. שיטת שרמן היא דרך מצויינת ללמוד עבודה עם הגוף ופרקטיקות מעשיות.
כאבי וסת יכולים להיות תוצאה של מתח פיזי באגן או לחץ של אחד האיברים בבטן, וניתן לטפל בזה על ידי טיפול במגע וגם על ידי עבודה תנועתית מותאמת.
כאבי וסת יכולים לנבוע גם מתזונה, הרגלים, מטענים רגשיים וסיבות רפואיות שונות, ואפשר וכדאי לברר מהן הסיבות שלך, ומהי הדרך שלך להגיע לריפוי.
בכל מקרה, הגוף שלנו הוא בריא וחכם, וכשעולה בו כאב זוהי דרכו לסמן לנו לשים לב, ולברר מה קורה. כאבי וסת הם לא גזירת גורל, ואת לא צריכה לחיות איתם. גם אם הדרך לריפוי הכאב יכולה להיות ארוכה או מבלבלת, היא ממש אפשרית, וכדאי לפסוע בה. אני בטוחה שמלבד הריפוי עצמו, היא תביא איתה מתנות רבות של היכרות עם עצמך ועם גופך, תקשורת, וקרבה.